
درمان قطعی کوررنگی چیست؟

مشکل کوررنگی به دلیل اختلالی است که در اعصاب چشم به وجود میآید و از آن جا که مادرزادی و ژنتیکی است، درمان آن بسیار چالش برانگیز است. جالب است بدانید که این عارضه در مردان، رایجتر از زنان است. روشهای مختلفی برای درمان و مدیریت این بیماری در افراد مبتلا به کوررنگی وجود دارد که کم و بیش می توانند به این بیماران کمک کنند. با دکتر ساینا همراه باشید تا اطلاعات کاملی درباره روشهای درمان کوررنگی کسب کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
درمان کوررنگی با استفاده از عینک
درمان کوررنگی با استفاده از لنز
درمان کوررنگی با عینک بهتر است یا لنز؟
درمان کوررنگی با استفاده از عینک
یکی از شیوههای درمان کوررنگی استفاده از عینک است. این شیوه برای آن دسته از افراد کاربرد دارد که میزان این عارضه در آنها خفیف باشد. این عینکها با ایجاد کنتراست بهتر برای دیدن رنگها، در درمان کوررنگی مؤثر هستند. یادتان باشد که عینکها توانایی ترمیم اعصاب آسیب دیده در افراد مبتلا به کوررنگی را نداشته و تنها تا زمانی که بر روی چشم قرار داشته باشند، به شخص در تفکیک و شناخت رنگها کمک خواهند کرد.
در ساختار این عینکها، مواد معدنی خاصی استفاده می گردد که توانایی جذب و فیلتر کردن برخی از امواج قرمز و سبز را دارند. در نتیجه مغز به این شیوه فریب خورده و شخص قادر به تشخیص رنگها خواهد شد.
استفاده از این عینکها دارای محدودیت است. برای مثال، آن دسته از افرادی که به طور کامل کوررنگ هستند، هیچ شانسی در استفاده از این عینکها ندارند.
از جمله محدودیتهای دیگر این نوع از عینکها میتوان به ناکارآمدی آنها در طول شب اشاره نمود. سیستم کارکرد آنها به این گونه است که در حضور نور به فرد در تشخیص رنگها کمک میکنند، بنابراین در شب کارایی ندارند. همچنین استفاده از آنها در زمان رانندگی توصیه نمیشود.
درمان کوررنگی با استفاده از لنز
از لنزها نیز در درمان کوررنگی استفاده میشود. در واقع نوع کارکرد آنها مشابه عینک است، اما در روش استفاده، با آن تفاوت دارند. لنزها با توجه به جنس و کاربرد، برای اهداف خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. برای درمان این عارضه، از نوعی لنز تماسی استفاده می شود که در ساختار آن از مادهایی به نام رودامین استفاده شده است. این ماده غیر سمی بوده و توانایی خوبی در جذب طول موجهای خاص دارد.
درمان کوررنگی با عینک بهتر است یا لنز؟
عینکهایی که برای درمان کوررنگی مورد استفاده قرار میگیرند، از نظر ظاهری با عینکهای معمولی متفاوت هستند. این امر در اغلب بیماران باعث ناراحتی میشود. همچنین، استفاده از این عینکها در طولانیمدت احساس سنگینی بر روی صورت را ایجاد میکند؛ در حالی که لنز به راحتی درون چشم قرار میگیرد و از این نظر، شرایط بهتری برای مصرفکننده فراهم میکند. موضوع دیگری که در مورد لنز و عینکهای کوررنگی مطرح میشود، قیمت آنها است. این ابزارهای درمانی معمولاً قیمت بالایی دارند و بنابراین گزینهای مناسب برای همه اقشار جامعه نخواهند بود.
از سویی دیگر، انواع مختلفی از کوررنگی وجود دارد. بیشتر درمانها بر محور شایعترین نوع کوررنگی است که شامل عدم توانایی در تمییز رنگ سبز و قرمز از یکدیگر است. بنابراین شاید برای افرادی که در تشخیص سایر رنگها مشکل دارند و کوررنگیشان شایع نیست، کنار آمدن با این اختلال بهترین راهحل باشد. کوررنگی در انجام فعالیتهای روزمره و عادی زندگی اختلالی به وجود نمیآورد و افراد مبتلا به آن میتوانند یک زندگی عادی داشته باشند.

تشخیص کوررنگی در کودکی مهم است
نکتهی مهم در رابطه با کوررنگی، انتقال این ژن به نسلهای بعدی است. مسلم است که والدینی که خود یا اقوام نزدیکشان دچار کوررنگی هستند، احتمال بیشتری برای بروز این اختلال در فرزندانشان وجود دارد؛ به هر حال، این ژن در نسل آنها وجود داشته و خواهد داشت. برای درمان کوررنگی، تشخیص آن در دوران کودکی اهمیت خاصی دارد. گرچه گفته شدهاست که درمان خاصی برای این اختلال وجود ندارد، اما ممکن است زمانی که شما متوجه کوررنگی فرزندتان شوید، پیشرفت علم راه حلی مناسب در اختیار شما قرار دهد. از سویی دیگر، پی بردن به این موضوع که آیا فرزند شما کور رنگ است یا خیر، میتواند کمک مهمی در سبک زندگی او داشته باشد. اهمیت این موضوع با شروع تحصیل کودک خود را بیشتر نشان خواهد داد.
مهمترین نشانهی این عارضه، عدم تشخیص رنگ از سوی کودک است. این موضوع را میتوانید هنگام آشنا شدن کودک با رنگها مورد بررسی قرار دهید. چنانچه به عدم تشخیص رنگ از سوی او مشکوک شدید، بهتر است برای بررسی بیشتر با یک چشمپزشک مشورت کنید؛ شما همچنین می توانید از متخصصین چشم پزشکی در سامانه مشاوره پزشکی آنلاین دکتر ساینا کمک بگیرید.
درمان کوررنگی با ژندرمانی
یکی از شیوههای مؤثر و نوین برای درمان کوررنگی ، ژندرمانی است. عارضهی کوررنگی میتواند به دلیل جهش ژنتیکی رخ دهد. این جهش در دو ژن بیش از ژنهای دیگر اتفاق میافتد. به طور کلی، در این عارضه به شش ژن توجه میشود که اختلال در یکی از آنها نیز باعث عارضه کوررنگی میشود. در ژندرمانی، تأکید بر اصلاح ژن معیوب است. در این روش با استفاده از علم پزشکی، نسخهای از ژن سالم به چشم بیمار تزریق میشود.
این شیوهی درمان کوررنگی در مراحل ابتدایی خود قرار دارد. در طی تحقیقات و آزمایشها، افرادی که از آن استفاده کردهاند، در نهایت قادر به تشخیص و تمییز رنگها بودهاند. آزمایشها حاکی از آن است که ژندرمانی راهی مؤثر و ایمن برای درمان این عارضه است. از نظر محققان، این شیوهی درمان باید در دوران کودکی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین والدینی که مبتلا به این بیماری هستند، باید نسبت به تشخیص کوررنگی فرزند خود دقت بیشتری داشته باشند. گفته شدهاست که برای بهره بردن از این شیوه، بهتر است قبل از هفت سالگی اقدام شود.
ژن درمانی میتواند شیوهای مؤثر برای درمان این بیماری باشد، اما مهمترین مشکل آن گران بودن آن است؛ به همین دلیل همهی اقشار جامعه توانایی استفاده از آن را نخواهند داشت.
اگر به سلامت جسم و روان خودت و عزیزانت اهمیت میدی و دنبال مقالات بهروز و آموزنده هستی، اگر میخوای کلی چیز جدید یاد بگیری و جواب سوالاتو پیدا کنی، یادت نره به مجله سلامت دکتر ساینا سر بزنی!