
آیا سرطان سینه درمان دارد؟

روشهای درمان سرطان سینه روز به روز پیشرفتهتر میشود. هدف اصلی درمان، خلاص شدن بدن از سرطان و جلوگیری از بازگشت بیماری است. در ادامهی این مطلب از مجله سلامت دکتر ساینا قصد داریم شما را بهطور کامل با روشهای درمان سرطان سینه آشنا میکنیم. با ما همراه باشید.
برای مطالعه بخش موردنظر خود میتوانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل میخوانید، تیتر را لمس کنید.
آیا سرطان سینه قابل درمان است؟
اولین سوالی که برای بیمار پیش میآید این است که آیا سرطان سینه قابل درمان است؟ بهتر است بدانید که درمان سرطان سینه در مراحل اولیه با موفقیت بیشتری همراه است. به همین دلیل بسیار مهم است که این بیماری به سرعت تشخیص و درمان آن آغاز شود. هر چه زمان طولانیتری بگذرد؛ تومور رشد کرده، بزرگتر شده و درمان سختتر میشود.
برای اطلاع از روش های پیشگیری از سرطان سینه کلیک کنید.
کدام درمان سرطان سینه نتیجه بهتری میدهد؟
روشهای مختلفی برای درمان سرطان سینه وجود دارد. هدف اصلی درمان سرطان سینه خلاص شدن بدن از سرطان و جلوگیری از بازگشت بیماری است. پزشک قبل از این که گزینه درمانی را به شما توصیه کند در مورد نوع سرطان، اندازهی تومور، میزان گسترش سرطان در بدن، سن، یائسگی و سایر شرایط سلامت از شما سؤال میپرسد.
سپس پزشک بهترین گزینه درمان سرطان سینه را براساس نوع سرطان، میزان و درجهی آن، اندازهی آن و حساسیت سلولهای سرطانی به هورمونها تعیین میکند. البته پزشکان ترجیحات شخصی بیمار را نیز در نظر میگیرند.
تصمیمگیری در مورد انتخاب نوع درمان سرطان سینه برای بیمار بسیار دشوار است. برای دریافت مشاوره بیشتر در این زمینه میتوانید با متخصصان دکتر ساینا در ارتباط باشید و سؤالاتتان را بهصورت آنلاین یا تلفنی بپرسید.

درمان سرطان سینه با عمل جراحی
اقدامات مورد استفاده در درمان سرطان پستان بهروش جراحی شامل موارد زیر است:
برداشتن بخشی از بافت پستان (لامپکتومی)
جراحی لامپکتومی (Lumpectomy) بهعنوان جراحی محافظت از پستان یا برداشتن موضعی وسیع استفاده میشود. در این روش جراح تومور و حاشیهی کمی از بافت سالم اطراف آن را برمیدارد. لامپکتومی ممکن است برای از بین بردن تومورهای کوچکتر توصیه شود. برخی از افراد با تومورهای بزرگتر ممکن است قبل از این عمل، تحت آزمایش شیمیدرمانی قرار بگیرند تا تومور کوچک شود و امکان برداشتن کامل آن با روش لامپکتومی فراهم شود.
عوارض لامپکتومی
عمل سرطان سینه به روش لامپکتومی شامل عوارض جانبی زیر است:
- درد
- عفونت
- خونریزی
- تورم موقت
- حساسیت پستان
- تشکیل بافت سخت در محل جراحی
- تغییر در شکل و ظاهر پستان
گزینههای مختلفی برای درمان سرطان سینه وجود دارد. اکثر زنان مبتلا به سرطان پستان تحت عمل جراحی قرار میگیرند و بسیاری دیگر نیز تحت درمانهای دیگری مانند شیمیدرمانی، هورموندرمانی یا پرتودرمانی قرار میگیرند.
خارج نمودن کل بافت پستان (ماستکتومی)
جراحی ماستکتومی (mastectomy) برای برداشتن تمام بافت پستان است. اکثر اقدامات جراحی ماستکتومی کلیهی بافت پستان از جمله لوبولها (واحد اصلی تولید شیر)، مجاری لنف، بافت چربی و مقداری از پوست -از جمله نوک پستان و آرئول (هالهی اطراف سینه)- را از بین میبرد.
ماستکتومی ظاهر پوست و نوک سینه را حفظ میکند، بههمین دلیل برای درمان سرطان سینه از روشهای دیگر رایجتر است.
عوارض ماستکتومی
جراحی سرطان سینه با روش ماستکتومی شامل عوارض جانبی زیر است:
- درد
- عفونت
- خونریزی
- درد شانه و سفتی
- احتمال تورم (لنفادم) در زیر بغل
- تجمع خون در محل جراحی
- تشکیل بافت سخت در محل جراحیشده
- احساس بیحسی (بهویژه در زیر بازو به خاطر برداشتن غده لنفاوی)
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (sentinel node biopsy)
پزشک با انجام نمونهبرداری بیوپسی از غدد لنفاوی مشخص میکند که آیا سرطان به غدد لنفاوی نفوذ کرده یا خیر. در صورتیکه هیچگونه سلول سرطانی در گرههای لنفاوی پیدا نشود شانس یافتن سلولهای سرطانی در سایر غدد لنفاوی اندک است و نیازی به برداشتن و تخلیه این غدد نیست.
برداشتن چندین گره لنفاوی (گره لنفاوی زیر بغل)
اگر بعد از انجام نمونهبرداری بیوپسی مشخص شود که سرطان به غدد لنفاوی نگهبان (axillary lymph node dissection) راه یافته، پزشک ممکن است برداشتن غدد لنفاوی در زیر بغل را به شما پیشنهاد دهد.
برداشتن هر دو سینه
برخی از زنان مبتلا به سرطان در یک سینه ممکن است تصمیم بگیرند که در صورت احتمال وجود سرطان در پستان دیگر به دلیل پیشگیری ژنتیکی یا سابقهی خانوادگی، پستان دیگر -که سالم است- نیز برداشته شود.
البته بهتر است بدانید که در بیشتر زنانی که یک طرف پستانشان مبتلا به سرطان شده است طرف دیگر به سرطان مبتلا نمیشود، پس قبل از تصمیمگیری حتما در اینباره با پزشک خود مشورت کنید.
ممکن است بعد از جراحی سینه بخواهید عمل ترمیم سینه را انتخاب کنید. در چنین شرایطی قبل از جراحی سرطان پستان باید از جراح پلاستیک و زیبایی نیز مشاوره دریافت کنید. گزینههای جراحی پلاستیک شامل بازسازی با کاشت سینه (سیلیکون یا آب) یا بازسازی با استفاده از بافت سینه خودتان است. این عملها را میتوان در زمان جراحی ماستکتومی یا بهصورت جداگانه انجام داد.
عوارض جراحی سرطان پستان به روشهایی که بیمار انتخاب میکند بستگی دارد. در حالت کلی جراحی سرطان پستان خطر درد، خونریزی، عفونت و تورم بازو (ورم لنفاوی) را بههمراه دارد.
درمان سرطان سینه با پرتودرمانی
در پرتودرمانی (Radiotherapy) از پرتوهای پرانرژی -مانند پرتوهای ایکس و پروتونها- برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. پرتودرمانی معمولاً با یک دستگاه بزرگ انجام میشود که پرتوهای انرژی (تشعشعات خارجی) را به بدن شما هدایت میکند.
پرتودرمانی همچنین با وارد کردن مادهی رادیواکتیو به بدن (براکیتراپی) قابل انجام است.
بعد از عمل جراحی لامپکتومی معمولاً اشعهی خارجی در کل سینه اعمال میشود. اگر در معرض خطر عود مجدد سرطان باشید ممکن است براکیتراپی سینه بعد از لامپکتومی انجام شود. پزشکان ممکن است رادیوتراپی دیوارهی سینه را بعد از ماستکتومی برای سرطانهای بدخیم سینه یا سرطانهایی که به غدد لنفاوی سرایت کردهاند توصیه کنند.
پرتودرمانی سرطان پستان،بسته به شرایط ممکن است از سه روز تا شش هفته ادامه داشته باشد. پزشک معالج که از پرتونگاری برای درمان سرطان سینه استفاده میکند (آنکولوژیست)، بر اساس وضعیت، نوع سرطان و محل تومور و در نتیجهی این عوامل، روش درمانی مناسب را برای شما تعیین میکند.
عوارض جانبی پرتودرمانی
عوارض جانبی پرتودرمانی شامل خستگی، بثورات قرمز و آفتاب سوختگی در محل تابش است. بافت پستان نیز ممکن است متورم یا سفت به نظر برسد. بهندرت ممکن است مشکلات جدیتری مانند آسیب به قلب یا ریهها یا بهندرت سرطانهای دوم در ناحیه تحت درمان ایجاد شود.
درمان سرطان سینه با شیمیدرمانی
در شیمیدرمانی (Chemotherapy) از داروهایی برای از بین بردن سلولهای در حال رشد سریع استفاده میشود. اگر احتمال بازگشت یا گسترش سرطان به قسمت دیگری از بدن زیاد نباشد پزشک ممکن است شیمی درمانی در سرطان سینه را بعد از عمل توصیه کند تا احتمال عود مجدد سرطان کاهش یابد.
گاهی در زنان با تومورهای بزرگتر پستان قبل از عمل، شیمیدرمانی انجام میشود. هدف این کار کوچککردن تومور تا حدی است که از بین بردن آن با جراحی راحتتر شود.
شیمی درمانی در خانمهایی که سرطانشان قبلاً در سایر نقاط بدن گسترش یافته باشد انجام میشود. همچنین شیمیدرمانی ممکن است برای کنترل سرطان و کاهش علائمی که سرطان را ایجاد میکنند نیز توصیه شود.
عوارض شيمي درماني سرطان سينه
به داروهایی که دریافت میکنید بستگی دارد. عوارض جانبی رایج شامل موارد زیر است:
- ریزش مو
- حالت تهوع
- استفراغ
- خستگی
- افزایش خطر ابتلا به عفونت
عوارض جانبی نادر شیمی درمانی در سرطان سینه شامل موارد زیر است:
- یائسگی زودرس
- ناباروری (پیش از یائسگی)
- آسیب به قلب و کلیهها
- آسیب عصبی و گاهی سرطان سلولهای خونی
درمان سرطان سینه با هورموندرمانی
هورموندرمانی (Hormone Therapy) برای درمان سرطانهای پستان که به هورمون حساس هستند استفاده میشود. پزشکان از این سرطانها بهعنوان سرطانهای گیرنده استروژن مثبت (ER مثبت) و گیرنده پروژسترون مثبت PR مثبت) یاد میکنند.
از روش هورموندرمانی، قبل یا بعد از عمل یا سایر روشهای درمانی استفاده میشود تا احتمال بازگشت سرطان کاهش یابد. اگر سرطان قبلاً شیوع پیدا کرده باشد ممکن است هورمون درمانی برای کوچک شدن و کنترل آن مفید باشد.
درمانهایی که در هورمون درمانی قابل استفاده هستند عبارتند از:
- داروهایی که مانع از اتصال هورمونها به سلولهای سرطانی میشوند
- داروهایی که بدن را از ساختن استروژن پس از یائسگی متوقف میکنند
- جراحی یا داروهایی برای متوقف کردن تولید هورمون در تخمدانها
عوارض جانبی هورموندرمانی
عوارض جانبی هورموندرمانی به درمان خاص شما بستگی دارد، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گرگرفتگی
- تعریق شبانه
- خشکی واژن
- عوارض جانبی جدیتر شامل نازک شدن استخوان و لخته شدن خون است.

درمان دارویی هدفمند
درمان دارویی هدفمند به ناهنجاریهای درون سلول سرطانی حمله میکنند. بهعنوان مثال برخی از این داروهای هدفمند به گیرنده فاکتور رشد اپیدرمال (HER2) حمله میکنند. این پروتئین توسط سلولهای سرطانی پستان ترشح میشوند و به رشد و زنده ماندن سلولهای سرطانی کمک میکنند. در درمان دارویی هدفمند داروها بدون آسیب رساندن به سلولهای سالم، سلولهای سرطانی را از بین میبرند. بههمین دلیل تحقیقات علمی در حال حاضر بر روی دارو درمانی هدفمند متمرکز شده است.
ابتدا سلولهای سرطانی مورد آزمایش قرار گرفته تا مشخص شود که این روش برای آنها سودمند است. در برخی موارد پس از جراحی برای کاهش خطر بازگشت سرطان از این داروها استفاده میشود و در موارد پیشرفتهی بیماری برای کند شدن رشد تومور از آنها بهره میبرند.
ایمونوتراپی
ایمنیدرمانی یا ایمونوتراپی (Immunotherapy) از سیستم ایمنی بدن شما برای مقابله با سرطان استفاده میکند. ممکن است سیستم ایمنی بدن شما به سرطان حمله نکند، زیرا سلولهای سرطانی، پروتئینهایی تولید میکنند که سلولهای سیستم ایمنی بدن را ناپدید میکنند. ایمونوتراپی با دخالت در آن فرآیند کار میکند.
کلام آخر دکتر ساینا درباره درمان سرطان سینه
تشخیص سرطان پستان میتواند بسیار طاقت فرسا باشد و درست زمانی که میخواهید با شوک این خبر کنار بیایید از شما خواسته میشود که تصمیمات مهمی درباره درمان خود بگیرید.
متاسفانه برخی از خانمها تمایل ندارند از جزئیات سرطان خود مطلع شوند. اما یادتان باشد هرچه بیشتر در مورد سرطان و گزینههای درمانی بدانید هنگام تصمیمگیری در مورد درمان سرطان سینه اعتماد بهنفس بیشتری خواهید داشت.
پس قبل از هرگونه اقدامی سعی کنید بهاندازه کافی درباره سرطان پستان اطلاعات کسب کنید. کادر متخصصان سرطان شناسی دکتر ساینا در تمام ساعات شبانهروز آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند. برای دریافت مشاوره از بهترین متخصص انکولوژی (خون و سرطان شناسی) کافیست بر روی لینک زیر کلیک کنید.

اگر خودتان یا یکی از عزیزانتان به این بیماری مبتلا است تاکنون با چالشهایی روبرو بودهاید؟ و چه اقداماتی برای درمان انجام دادهاید؟ تجربیات خود را با مخاطبان مجله سلامت دکتر ساینا به اشتراک بگذارید.